Bir Sayfa Seçin

Dikkatin Dağılıyorsa

Planını yapmışsın. Güzel ama yorucu bir çalışma vakti seni bekliyor. Hem, bu konuları bitirmen de gerekiyor. Yetiştirmen gereken işler var. Başladın çalışmaya. Basınç da amma zor konuymuş. Hmm… Ece’ye şu mesajı at sonra devam edersin. Akşam maç kaç kaç bitmişti yahu? Havalar da iyice soğudu, ne zaman ısınacak ki? Neyse kalkıp bir su falan al bari. Bir dakika. Ders çalışmaya mı oturmuştun? Yarım saat geçmiş ve hala üçüncü sayfada mısın?

Bu hepimizin sorunu. Dikkat dağınıklığı hele bu çağda önlenmesi imkansız bir şey. Verimimizi %100’den %5’e indiren şey. İyi haber, dikkat dağınıklığından sonsuza kadar kurtulamasak da etkisini minimuma indirebiliriz.

(Dikkat dağınıklığından kurtularak) Çalışma Verimini Tavana Çekme Yöntemleri

1- Dikkat dağıtıcıları yok et.

Bilindik bir öneri ile başlayalım. Ders çalışırken telefonunun internetini kapat, sessize al hatta uçak moduna da al. Ben ders çalışacağım zaman o gün evde çalışıyorsam akşama değin mesajlarıma bakmam. Telefonu yalnızca sabah alarmım için kullanırım. İlla biriyle görüşmem gerekliyse öğlen bir kez mesajları kontrol ederim bir de akşam. İnsanlarla konuşmak yerine mesajlaşmayı tercih ederim. Böyle olunca dikkatim dağılmadan saatlerce çalışabiliyorum. Başlarda zor gelse de inan bana, bunları yapmak ile yapmamak arasında dağlar kadar fark var.

Bilgisayardan çalışıyorsan Facebook vb. sitelere girme. Kendini tutamıyorsan doğrudan engelle. Bunun için güzel programlar var. Belli bir süre geçmeden, mesela 30 dk, sosyal medyaya giriş yapamıyorsun. Önceleri bu da zor ama sonra alışıyorsun, aradaki verimlilik farkı inanılmaz derecede yüksek.

2- Ne kadar çalışacağını belirle.

Bir oturuşta büyük bir iştahla 3 saatlik bir konuyu bitirmek isteyebilirsin. Ama bu normalde de yaptığın bir şey değilse kendini 3 saatlik bir hayal kırıklığına hazırlıyorsun demektir. Gerçekçi ol. Kimi insan dikkatini 20 dakika koruyabilirken kimisi 1 saati geçebilir.

3- Diren.

Bak burada ince bir çizgi var. Genelde ilk dikkat dağınıklığı, zor bir şeyle karşılaştığın anda oluşur. Zor bir konuya başlıyorsan ilk sayfa kolaysa gayet motive devam ederken, işler ikinci sayfada zorlaştığında çalışmaya ara veresin gelir. Ya da konunun zorluğu son %10’luk kısmındaysa oraya gelince bırakabilir uzunca bir süre o konuya çalışmak istemeyebilirsin. Buna dikkat et, işin zorlaşmaya başladığı yerde çalışmaya devam et.

4- Sevdiğin konudan başla.

O günlük çalışmana sevdiğin konudan başlayabilirsin. Eğer o günkü konular pek bir sevimsiz ise güne favori konundan 5-10 soru çözerek başlayabilirsin 🙂

5- Beş dakika daha.

Mola vermek istediğinde kendine eğlenceli bir şekilde “5 dakika daha nolur” diyerek bir tık daha zorla. Göreceksin bu uzatma 5 dakikalar zamanla çok daha rahat gelmeye başlayacak. Bu, aynı zamanda günlük çalışma saatini ve verimini arttırmanın en iyi yoludur.

6- Çarpıla.

Ders çalışırken masanda ufak bir kağıt bulundur. Dikkatinin dağıldığını fark ettiğin anda bir çarpı at. Bunu her seferinde yap. Gün sonunda kaç tane çarpı olduğu önemli değil. Bir zaman sonra çarpıların epey azaldığını fark edeceksin. Bunun mantığı şu. Dikkat dağılmaları, biz fark edene kadar epeyce vaktimizi alır. Her çarpı attığında “dikkatim dağıldı” diye farkındalık yaratıyorsun ve işe geri dönmek kolaylaşıyor. Bir süre sonra bunu çok kolay fark ettiğin için dikkatin dağılsa da konudan kopmuyorsun. Kapito 😉

7- Not al.

Eğer aklına yapman gereken bir iş veya konu gelirse onu yapmaya kalkma, sadece kağıdına not al. Çalışman bitince ilgilenirsin.

8- Her gün aynı olmaz.

Tüm bunların üstüne şu gerçeği de kabul etmelisin, her günün aynı olmaz. Evet herkes ister her gün saatlerce yüksek tempoda çalışmayı. Bunu yapacağına sonuna kadar inanabilir ve çabalayabilirsin de. Ama arada bir mola vermez, kendini ödüllendirmez bedenini dinleyip dinlendirmezsen her zaman bu tempoyu yakalayamayabilirsin. Dahası, bunları yapsan bile bazı günler hiçbir şey yapamazsın. Gün olur beş saniyede bir dikkatin dağılıverir, tüm bildiklerini uygular yine de işleri yoluna koyamazsın. Böyle günler çok seyrek olur ama eğer böyle bir günde olduğunu fark edersen o gün kendine bir mola verebilirsin. Daha sonra ders çalışamamanın verdiği vicdan sızısıyla aradaki farkı hızlıca kapatırsın emin ol 🙂 Bunun farkına var ve bunun çok seyrek de olsa başına gelebileceğini unutma.

Bu anlattıklarım dikkat dağınıklığını önlemenin temel felsefesidir. Denemelerdeki dikkat dağınıklığı için özel bi anlatıma gerek yok. Eğer “dersle” ilgilendiğin her anda, dikkat dağınıklığına karşı savunma kalkanını iyi geliştirmişsen sınavda da bu durumla baş edebilirsin.