Merhaba. Keyifler nasıl?
Başarıya dair kitaplar içinde özel bir yeri olan Bir Tek Şey kitabını okuyalı yaklaşık 2 yıl oldu. Bu iki yılda başarı felsefeme önemli katkısı oldu, bugün bunlardan söz edelim.
Ders çalışma teknikleri #1: “İki tavşanın peşine düşerseniz ikisini de yakalayamazsınız.”
Kitabın ana felsefesi, ancak ve ancak tek bir hedefimiz olduğunda başarıya ulaşabileceğimiz üzerine. Diyelim ki hedefin çok iyi bir müzisyen olmak, çok iyi spor yapmak ve denemelerde çok iyi netler çıkartmak. Bunların her biri için her gün bolca çalışma yapman gerekir. Enerjin ve zamanın da limitli olduğu için hepsinde birden başarılı olamayabilirsin. Öte yandan, bunlardan sadece birine odaklanarak başarıya çok daha kesin biçimde ulaşabilirsin.
Bu prensip aynı zamanda, hem ders çalışma teknikleri için hem de üniversite/meslek tercihinde önemli. “Tercih dönemine daha var.” yanılgısına düşme. Sınava girme sebebin istediğin mesleği okumak. Ne okuyacağını belirlemeden sınava girmenin bir anlamı olmaz. Belki çalışırsın ama geleceği düşlemen zor olur. Bu da yarım yamalak motivasyona sahip olmak demek. Meslek seçiminde aklında sadece 1 tane meslek olsun. Birbirine yakın iki meslek bile varsa aklında bir tanesini seç. Burası çok önemli. Eğer bire indirgemezsen “hangisi gelirse” diye düşünürsen mesleğin üzerine zar atmış olursun. Bu da istemediğin bir mesleği okumaya kapı açmak demek. Bu, üniversite seçiminde de geçerli. Aklında sadece 1 tane üniversite olsun.
YGS’de 3 bine girdiğim zaman, sınava girmeden önceki zamanlarda “orası mı burası mı” diye düşünmedim. İTÜ Bilgisayar Mühendisliği İngilizce dedim. Tartışma kapandı. Senin için karar vermek bu kadar kolay olmayabilir ama kendini zorlayıp seçenekleri şimdiden elersen bu, çok ama çok işine yarayacak.
Üniversite kazanmak mı istersin odanın her zaman toplu olmasını mı?
Peki, Tek Şey’imizi ders çalışma teknikleri için nasıl kullanabiliriz? Diğer işler aksarsa ne olacak? Tek şey’in yani en büyük hedefin için, X üniversitesi Y bölümü için çabalarken diğer hedeflerinde ve bazı önemli görünen işlerde aksama olabilir. Ders çalışırken antrenmanlara katılamayabilirsin. Ya da odanı yeterince toparlayamayabilirsin. Belki yeterince ders-dışı kitap okuyamıyor da olabilirsin. Sorun değil. Eğer hedefin üniversite kazanmak ise diğer işlerde de başarılı olmak zorunda olmadığını unutma. Üniversite kazanmak mı istersin odanın her zaman toplu olmasını mı? Seçimini yaptıysan, diğeri hakkında endişelenme. Bu konuda rahat ol 😉
Ders Çalışma Teknikleri #2: Yapılacaklar listendeki Tek Şey
Ders çalışmak için yapılacaklar listesi hazırlar mısın? Bu liste dersler veya ders-dışı işler için olabilir. O gün neleri yapacağını yazdığın bir listedir. Sırayla bitirmen gereken işleri yazar ve bitirdikçe üstünü çizersin. Bu aslında çok verimsiz. Daha iyisi ise sadece 1 (taş çatlasa 2) tane iş belirleyip ona odaklanmak. Diğerlerini bitirmesen de olur. Biliyorum böyle deyince farklı hissediyorsun. Ancak gerçekten, eğer tek şeyin üniversite kazanmak ise onun dışındaki konuları ne kadar iyi yaptığın o kadar mühim değil. Bunu denemeye başladığında ilk zamanlar suçluluk hissedebilirsin, ama kısa zamanda alışırsın.
Nitekim yazar da şöyle diyor:
Ne kadar çok çabalarsanız çabalayın, çalışma gününüzün veya haftanızın sonunda daima yapılmamış bir şeyler kalacaktır. Bazı şeyleri yapılmamış olarak bırakmak, olağanüstü sonuçlar elde etmek yolunda gerekli bir takastır.
ve şunu ekliyor:
Ancak her şeyi yapılmamış halde bırakamazsınız. Dengeden kaymayacak kadar asıl hedefinize yoğunlaşmak önemlidir.
Acil gibi görünen işlerin çoğu aslında acil değildir. Mesela az önce sosyal medyaya bakmak zorunda değildin. Yakaladım seni 🙂 Bu durum, birinden acil haber bekliyor olsaydın acil olurdu. Mesele, “acil gibi görünen” işleri olabildiğince ertelemek. Ancak çok da fazla ertelememek. Ders çalışıyorsun diye “özel hayatın” pek olmayabilir, ailenle oturup sohbet edemeyebilir, istediğin filmi veya televizyonu izleyemebilirsin. Bunun, bir dereceye kadar, büyük hedef için feda edilmesi gerekir. Ancak zamanın %100’ünde böyle yaparsan sınavda başarılı olacağım diye başka şeylerin dengesini kaybetmiş olursun. Ders çalışmaların için TEK ŞEY’ine odaklan ama abartma. Dengede olduğun sürece başarı yolunda ilerliyorsun demektir.
Ders listesi için bir örnek verelim. TM olduğunu düşünürsek, diyelim ki edebiyat dersin iyi ama matematiği geliştirmen gerekiyor. Ders programında da edebiyat konuları var. Ya da canın o an edebiyat çalışmak isteyiverdi. Öte yanda türev konusu seni bekliyor. Canına bakacak olursan edebiyata yönelirsin. Bunu yapma. Senin için tek şey, türev konusudur. Onu bitirdikten sonra zaman kalırsa diğerlerinden devam edersin. O tek şeyi nasıl daha rahat bitireceğinden bahsedeceğiz. Ancak yazıyı çok uzatmamak için bu konuyu ve bunun güzel bir taktiği olan “zaman bloklama“yı, sonraki yazılarda bulacaksın.
Uzun zamandan sonra ilk defa bir yazıda ‘sınav çalışması için kitap analizi’ yaptım. Beğendin mi? Yorumuna bu seneki “tek şeyinin ne olduğunu” da eklemeyi unutma 🙂
tek şeyim; Boğaziçi üniversitesi bilgisayarı kazanmak. Harika bir yazı olmuş abi eline sağlık 🙂
Ellerine sağlık abi, çok iyi yazıyorsun sayende bilgilerinden biz de yararlanıyoruz. Sen yaz biz okuyalım, sen ne satarsan alalım 🙂
Abi yazdıkların üzerine şöyle bir iki gün düşündüm de ancak anladım ne kadar kıymetli bir şey öğrendiğimi gerçekten ıvır zıvır işlerle uğraşıyormuşum sayende fark etmiş oldum.
Çok beğendim yazıyı teşekkürler Hakan abi.Bugünlerde tek bir şeye odaklanmadığımı fark ettim.örneklerle açıkladığın için hemen kendimde fark ettim.*Bu seneki tek şeyim ÇALIŞMAK.*Zaman bloklama yazısını da sabırsızlıkla bekliyor olacağım.
Faydalı bir yazıydı tabi ki beğendim ellerine sağlık ☺“1000 kişinin deneyip 1’inin başarabildiği bir şey” hayalini merak ettim inşallah kısa zamanda başarılı olursun da öğrenirim ☺ #busenekitekşeyimtıp