Bir Sayfa Seçin
× 2023'te başarını katlamak için yeni yazıları takip et →

Selam, bu cümleyi daha önce kaç kere kurdun? Eminim sayısız defa. Peki haklılık payın ne kadar, gel konuşalım.

Bu düşüncemizin motivasyonu şu, bize ilkokuldan beri o kadar farklı derslerde o kadar çok konular öğretiliyor, öyle saçma formülleri ezberlememiz bekleniyor ki diyoruz artık yeter.

Bu durum malesef üniversitede de devam ediyor. İstediğin bölümde okumaya başladığında bir bakıyorsun ki çok alakasız şeyi aklında tutman gerekiyor.

İTÜ Bilgisayar’da okurken bazı derslerde bu ne saçmalık dediğim zamanlar çok olmuştur.

Bunun bir tık ötesi de şu. Zorunlu yoklama alınması, derste öğretilen slaytların paylaşılmaması, hatta bazen slayt ile hızlıca bitirebilecek bir şeyin bir saat kara tahtada anlatılması.

Sondan başa doğru çözümleme yapalım. Yoklama gibi uygulamalar, derse katılıp öğrenmek isteyenler için motivasyon kaynağı olabilir, ancak Sınavı-Yerim’i takip eden disiplinli biri isen bunlar gereksiz ve saçma uygulamalardır. Üstelik, derste 3 saatte anlatılan konuları kendin 1 saatte bitirebiliyorsan. Bu konu da eğitim sisteminin kalitesine bağlanıyor. Bunun değişmesi de epey zaman alır, maalesef.

Peki, şimdi ilk düşüncemizi çözümleyelim. Alakalı alakasız o kadar şey niye öğretiliyor? “Bu ne saçmalık ya” diye düşünürken duygularımız asıl amacı görmemizi engelliyor. Amaç, bizim her açıdan donanımlı, Dünya hakkında bilgi sahibi ve dahası kendi argümanlarını kurabilecek bireyler olmamızı sağlamak. Ek olarak da, sana her baharattan tattırıp ilgini çekeni keşfetme olanağı sunmak.

 Matematiği çok severim veya tarih favorimdir gibi hislerimiz vardır, bunları keşfettikten sonra üniversitede ve sonrasındaki kariyerimizde sevdiğimiz şeyle ilgili bir mesleğe yönelebiliriz.

O yüzden, şunun farkına var. Hiç öyle pembe gözlüklerle bakmaya “okumak öğrenmek her zaman iyidir” demeye gerek yok. Çok alakasız şeyler öğretiliyor, kimisi gerçekten saçma. O formülü hafızana kazımak gerçek hayatta hiçbir işine yaramayacak. Yani hislerin doğru ve haklısın da.

Ancak kötü hisler bu işin avantajını gölgelemesin. O dersler hakkında genel olarak bir şeyler öğrenme, onları sevip sevmediğini keşfetme fırsatını elde ediyorsun. Beğenmediğin bir ders ise de onu bir daha görmemek üzere çalışıp geçme motivasyonun oluyor☺