Planını yapmışsın. Güzel ama yorucu bir çalışma vakti seni bekliyor. Hem, bu konuları bitirmen de gerekiyor. Yetiştirmen gereken işler var. Başladın çalışmaya. Basınç da amma zor konuymuş. Hmm… Ece’ye şu mesajı at sonra devam edersin. Akşam maç kaç kaç bitmişti yahu? Havalar da iyice soğudu, ne zaman ısınacak ki? Neyse kalkıp bir su falan al bari. Bir dakika. Ders çalışmaya mı oturmuştun? Yarım saat geçmiş ve hala üçüncü sayfada mısın?
Bu hepimizin sorunu. Dikkat dağınıklığı hele bu çağda önlenmesi imkansız bir şey. Verimimizi %100’den %5’e indiren şey. İyi haber, dikkat dağınıklığından sonsuza kadar kurtulamasak da etkisini minimuma indirebiliriz.
(Dikkat dağınıklığından kurtularak) Çalışma Verimini Tavana Çekme Yöntemleri
1- Dikkat dağıtıcıları yok et.
Dikkat dağıtıcıları yok etmek gerektiğini herkes bilir ama uygulamaz. Bu önemli bir konudur, o yüzden önce bundan başlayalım. Ders çalışırken telefonunun internetini kapat, sessize al hatta uçak moduna da al. Ben ders çalışacağım zaman o gün evde çalışıyorsam akşama değin mesajlarıma bakmam. Telefonu yalnızca sabah alarmım için kullanırım. İlla biriyle görüşmem gerekliyse öğlen bir kez mesajları kontrol ederim bir de akşam. İnsanlarla konuşmak yerine mesajlaşmayı tercih ederim. Böyle olunca dikkatim dağılmadan saatlerce çalışabiliyorum. Başlarda zor gelse de inan bana, bunları yapmak ile yapmamak arasında dağlar kadar fark var.
Bilgisayardan çalışıyorsan Facebook vb. sitelere girme. Kendini tutamıyorsan doğrudan engelle. Bunun için güzel programlar var. Belli bir süre geçmeden, mesela 30 dk, sosyal medyaya giriş yapamıyorsun. Önceleri bu da zor ama sonra alışıyorsun, aradaki verimlilik farkı inanılmaz derecede yüksek.
2- Ne kadar çalışacağını belirle.
Bir oturuşta büyük bir iştahla 3 saatlik bir konuyu bitirmek isteyebilirsin. Ama bu normalde de yaptığın bir şey değilse kendini 3 saatlik bir hayal kırıklığına hazırlıyorsun demektir. Gerçekçi ol. Kimi insan dikkatini 20 dakika koruyabilirken kimisi 1 saati geçebilir.
3- Die
Bak burada ince bir çizgi var…
dikkat dağınıklığı adına öğrendiğim en etkili yöntem bu oldu. vay be diyorum :d
İbrahim’in de söylediği gibi asıl yazı bomba gibi olmuş 🙂
Bu sanırım yazının kısa versiyonu. Asıl kısmında yazanları okudum ve çok işime yaradı abi. Önceden iki dakika kitap başında oturamazdım şimdi 20-25 dakikaya kadar çıkarttım.