Sınav kaygısı yaşıyorsan bu yazıda öğreneceğin Akşam Denizi Metodu ile tamamen rahatlayabilir, sınav kaygısı denen rahatsız edici şeyden kurtulabilirsin.
Başarının Taçları kategorisinin ilk yazısı. Başarı Piramidi‘ni uygulayarak çalışma sistemini en iyi hale getireceksin. Sana şimdiye kadar öğrendiğim en etkili çalışma sistemini, 360 derece hatlarıyla anlatıyorum. Piramidi genel hatlarıyla anlattığım yazıları tamamlayana kadar tüm sistemi anlayamayabilirsin. Şimdilik, hangi yazının ne sistemin hangi katına yönelik olduğuna çok takılma. Yakında hepsi oturacak 🙂
Hadi başlayalım.
Sınavın hangi gün hangi saatte olacağını biliyorsun ya, haliyle kaygılanıyorsun. Sınava seneye gireceksen bile, şimdiden kaygılanmaya başlamış olabilirsin. Ya da çok iyi bir durumda olsan da mezun durumda olduğun için o üniversiteye girememe fikri kalbini küt küt attırıyor olabilir. Önce şu sınav kaygısının sebebini anlayalım, sana güzel bir bakış açısından bahsedeyim daha sonra pratik kısıma geçiş yapalım.
Neden sınav kaygısı duyuyorum?
Sınavlar seni korkutuyor mu? Çok doğal. İnsanlar yüzyıllar boyunca çok da değişmediler. Bundan birkaç bin yıl önce mağara dışından gelen çıtırtılara karşı hissettiklerimiz ile bugünün tehlikelerine karşı hissettiklerimiz tamamen aynı. İkisinde de kalbin sıkışır. Nefesini tuttuğun için sık sık derin nefes almaya başlarsın. Ellerin terler. Tekrar vurgulayayım, sınav kaygısı ile evin kapısının önünde seni bir aslanın seni beklediğini bilmenin kaygısı, temelde tamamen aynıdır. Bu da demek oluyor ki tehlike şekil değiştirse bile kaygın aynı kalıyor. Bu da bizi büyük sonuca götürüyor: Kaygının duymanın sebebi o şey değil, onunla ilgili düşüncelerindir. Yani “sınav kaygısı” diye bir şey yok, “sınavla ilgili korkularımın getirdiği kaygı” dersen o zaman anlaşırız (Sınav kaygısı demek daha kolay olduğu için ben bunu kullanacağım, ama kast ettiğim diğeri, bilesin :)).
Peki kaygılarımızın asıl sebebinin düşüncelerimiz olduğunu bilmek neyi değiştirecek? Harika bir soru. Sınav kaygısının sebebi sınav olsaydı, gerçekten üzülürdün. Çünkü kaygıyı azaltmak için yapabileceğin hiçbir şey olmazdı. Aslen, çoğu öğrenci bunun farkında olmadığı için (ki ben de geç fark ettim) acayip derecede sınav kaygısı duyuyor. Kaygıyı nasıl azaltabileceğini bilemediği için, tek hamlesi kaygıdan kaçmak oluyor. Bu da kaygıyı arttırıyor. Bir yerden tanıdık geliyor mu?
Sınav Kaygısı Duymak Her Zaman Kötü müdür?
Temelinde “kaygı”, seni harekete geçirir. Sabah geç uyandığında derse yetişmek için kaygı duymazsan derste öğreneceklerinden mahrum kalabilirsin. Ya da denemede vakitten biraz geri kalmışsan sana ‘hadi’ dedirten şey kaygıdır. Ancak, sınav kaygısı ailenin, çevrenin ve sosyal medyanın ve her şeyden çok bunların senin düşüncelerine etkisiyle bir canavara dönüşür. Sınav kaygısı dediğimizde bahsettiğimiz şey ‘gereksiz fazla miktarda kaygı’dır. İşte buna çözüm bulmak şarttır. Aksi taktirde hem sınav çalışmalarını engeller, hem enerjini ve motivasyonunu kırar hem de deneme ve sınav performansını düşürür.
Sınav kaygını azaltmak senin elinde. Bugün sana etkili bir metottan bahsedeceğim: Akşam Denizi Metodu ® (patentini ben aldım :))
Sınav Kaygısından Kurtulmanın Yolu: Akşam Denizi Metodu
Sınav kaygısının aslen sınavla ilgili değil, sınava dair düşüncelerin ve korkuların sebebiyle olduğunu konuştuk. Akşam denizi metoduyla hem sınav kaygılarını hem de gün içinde kafanı sürekli kurcalayıp duran düşünceleri yoluna sokup zihnini yatıştırabileceksin. Kulaklıkların kablolarının ne kadar çabuk karıştığına sen de şaşırıyorsun değil mi? Onu görmezden gelir ya da kabloları çekiştirirsen kulaklığı bozman kaçınılmazdır. Onun yerine bu karışıklıkları gördükçe üzerine gidip düzeltmen gerekir. Zihnini meşgul eden, “Bana baksana bi! Bişey diycem!” diyen rahatsız edici tüm düşünceleri düzene sokabilirsin. Bu rahatsız edici düşüncelere şunları örnek verebilirim: Kaygı, odaklanmanı engelleyen şeyler, günlük meseleler, ilişkilerle ilgili konular, yapacaklarına dair planların, hayallerin ve hedeflerin…
Bunu düzenli olarak yaptığında hedeflerini net şekilde bilir, rahat ve huzurlu olursun. Derslerine iyice odaklanabilir, ilişkilere dair meseleleri daha net şekilde görüp çözüme ulaştırabilirsin. Kendi hayatımda hala sürekli olarak kullandığım (hatta kullanmadığım zamanlar ihtiyacını çok duyduğum) ve başarılı olan tüm insanların en büyük silahlarındandan olan bu metod, hem sınav maceranda hem de sonrasında bir altın bilezik olarak yanında olacak. Deli gibi merak etmeye başladın değil mi? Güzel 🙂
Beklediğinin aksine, her gün saatlerini ayırıp karmaşık problemlerle uğraşmanı gerektirecek bir aktivite değil. Bunu zaten zamanının %100’ünde yapıyorsun. Akşam denizi metodunun uygulaması çok basit, ama paha biçilmez bir etkisi olacak.
tek kelimeyle anlatabilirim. muhteşem!
Günde 10 dakika uygulamanın bu kadar şeyi değiştireceğini bilmiyordum. Artık daha sakinim, eskisi gibi odaklanma sorunu yaşamıyorum. Bunu öğrenmek harika oldu :))
Yazıyı okuduğum günden beri uygulamaya çalışıyorum. Bahsettiğin gibi ilk başlarda biraz zorlandım abi, dikkatim sürekli dağılıyordu. Ama şimdi günde 10 bazen 15 dakika boyunca uyguluyorum ve öyle haftalar da olmadı ama rahatlığımda acayip artış var. Sen bahsetmesen bunu öğrenemeyecektim abi, çok çok sağol 🙂